تنظیم کننده فشار (Medical regulator)
عملکرد رگلاتور به گونهای است که صرفاً برای بررسی و کنترل فشار میتوان از آن استفاده کرد و عموما برای کنترل دبی گاز استفاده نمیشود. نمونههایی خاص از رگلاتور وجود دارند که علاوه بر گیج کنترل فشار در خروجی ابزاری برای کنترل دبی نیز در نظر گرفته شده است.
معمولاً با سه نوع متریال متفاوت ارائه میگردند. برنجی، روکش کروم و استنلس استیل. رگلاتورهای برنجی برای گازهایی که فاقد خورندگی میباشند مورد استفاده قرار میگیرند. کاربری رگلاتورهای برنجی و روکش کروم مشابه میباشند. مزیت رگلاتور روکش کروم مقاومت ظاهر رگلاتور در شرایط محیطی است. این نوع از پوشش دهی (روکش کروم) برای رگلاتورهای برنجی سبب شده که عمر این رگلاتورها صرفاً بیشتر شود ولی در عملکرد رگلاتور تأثیر خاصی نخواهد داشت.
نکته مهم این است که هر گاز تنظیم کننده فشار (Medical regulator) مخصوص به خود دارد و بهتر است برای هر گاز از تنظیم کننده فشار (Medical regulator) که فقط برای آن گاز طراحی و ساخته شدهاند استفاده کنید. برای قرار دادن رگلاتور در داخل سیستم، شناسه رگلاتور را چک میکنیم و با بررسی درجههای ورودی و خروجی اطمینان کامل حاصل مینماییم که درجه مربوط به فشار بالا در رگلاتور برای فشاری که در سیستم سیلندر وجود دارد مناسب است. قبل از استفاده از کپسولهای گاز نسبت به خواص آن گاز و وسایل مربوط به آنها اطلاعات کافی باید داشت. برچسب روی سیلندر بهترین روش برای تشخیص محتویات داخل آن است. رگولاتورها به گونهای اختصاصی طراحی و ساخته میشوند تا مصارف خاص را تأمین نمایند.
برای وصل کردن رگلاتور، آن را به سیلندر بسته و مهره ایمنی مربوط به سیلندر را محکم کنید. باید سعی کرد فشار رگلاتورها را به آهستگی بالا برد، همچنین عقربههای نشانگر فشار در رگلاتور را نباید باهم جابهجا کرد و سیستم گازی را نباید تغییر داد.
تنظیم کننده فشار (Medical regulator)
1- رگلاتور (Darmanox (Entonox
2- رگلاتور نتروس اکساید
3- رگلاتور گرمکن Co2
4- Micro Flow
رگلاتور تک مرحله ای
این رگلاتورها دارای یک دیافراگم میباشند، زمانی که متصل به سیلندرهای گاز هستند با کاهش فشار کپسول گاز، فشار گاز خروجی افزایش میابد. این تغییر و انحراف از SetPoint اولیه برای برخی از کاربردهای آزمایشگاهی که نیازمند ثابت و پایدار ماندن فشار خروجی هستند مناسب نیست. بنابراین تنظیم مداوم و پیوسته درجه تنظیم رگلاتور برای ثابت نگه داشتن فشار گاز خروجی الزامی است.
رگلاتور دو مرحله ای
این رگلاتورها دارای دو دیافراگم میباشند. عملکرد این رگلاتورها مانند این است که دو رگلاتور تک مرحلهای را به طور سری پشت سر هم قرار دهیم؛ بنابراین فشار خروجی گاز حتی در صورت کاهش یافتن فشار سیلندر ثابت میماند. در حقیقت تک مرحلهای یا دو مرحلهای بودن رگلاتور نشان دهنده تعداد دیافراگم موجود در داخل بدنه رگلاتور است. در برخی موارد به اشتباه تعداد فشار سنج متصل به بدنه رگلاتور بهعنوان تعداد مراحل کاهش فشار در رگولاتور اطلاق میگردد که کاملاً اشتباه است.
رگلاتور با یک گیج
این رگلاتور فقط فشار گاز خروجی را نمایش میدهد و قادر به نمایش فشار گاز ورودی نیست. در نتیجه هیچ اطلاعاتی در مورد مقدار گاز باقی مانده در سیلندر به ما نمیدهد.
رگلاتور با دو گیج
این رگلاتور فشار گاز ورودی از سیلندر و فشار گاز خروجی از رگلاتور را نمایش میدهد.
هرگز رگلاتور (مانومتر) را روغن کاری یا چرب ننمایید. قبل از استفاده رگلاتور (مانومتر) برای گاز اکسید کننده از عدم آلودگی آن اطمینان حاصل کنید. وجود روغن سبب آتش سوزی میشود.
استفاده از نوار تفلون برای اتصال سبب بروز نشت میشود.
اگر رگلاتور (مانومتر) به دستگاهی با فشار بالا متصل است از شیر یک طرفه استفاده کنید. برگشت جریان از رگلاتور (مانومتر) سبب آسیب رگلاتور (مانومتر) میشود.
. هرگز عقربههای نشان دهنده فشار را جا به جا نکنید و سیستم گازی را تغییر ندهید.
. همیشه فشار رگلاتور (مانومتر) را به آهستگی بالا ببرید.
همیشه قبل از بستن پیچ تنظیم رگلاتور (مانومتر) ، و برداشتن رگلاتور (مانومتر) و جدا کردن آن از سیلندر فشار گاز آن را تخلیه نمایید.
همیشه قبل از جا به جا کردن سیلندر رگلاتور (مانومتر) را جدا کنید.
برای باز کردن شیر سیلندر شیر را با هر دوست به آرامی به طور کامل باز کنید واجازه دهید فشار به تدریج در رگلاتور (مانومتر) افزایش یابد و به ماکزیمم برسد. سپس دستگیره رگلاتور (مانومتر) را برای رسیدن به فشار دلخواه باز کنید.
هرگز جریان رگلاتور (مانومتر) را برعکس نکنید و از آن به عنوان شیر عیب یاب استفاده نکنید.
در مورد رگلاتور (مانومتر) گازهای اکسیدان بهتر است بعد از مدتی آنها تعویض نمود.
بعد از نصب شیر و رگلاتور (مانومتر) تمام قسمتها را بوسیله یک گاز بی اثر یا محلول صابونی برای عدم وجود نشت بررسی کنید.